Arnold Tagner

Lundmarks backspegel: Arnold Tagner 100 år den 29 februari

Man kan som bekant bli historisk på många sätt. Arnold Tagner från Degerfors har lyckats  med den bedriften genom att göra Degerfors IF:s första allsvenska mål.

Arnold Tagners bana i brukslaget började redan 1930. Fyra år därefter var han med i DIF och vann div III Nordvästra.

1936 var Tagner med och spelade sista matchen på ”Sahara” dvs Jannelundsplan mellan ”arvfienderna” Degerfors IF och Jannelunds BK. Efter matchens slut följde som bekant förbrödring och sammanslagning av de båda klubbarna till en förening.

Utöver Jannelunds SK så förekom även en hel del drabbningar mot ”arvfienden” Karlskoga IF på -30 talet där Tagner bl a fick möta KIF:s fine ytter ”Valle” Persson. ”Valle” var en tekniker som få. Han såg verkligen till att Arnold Tagner hade full sysselsättning matchen igenom. Men Arnold hade vana på den kanten. Han hade under sin karriär mött många fina yttrar. Malte Mårtensson dvs ”Svarte Blixten” i Hälsingbors IF var en av dem.

Hösten-36/ våren-37 tjänstgjorde Tagner som huvudtränare för Degerfors IF. Tagner fanns även med i kvalet till Allsvenskan mot Hälsingborg. De båda kvalmatcherna spelades  i juni månad 1937 och DIF förlorade såväl borta som hemma. Men man tummade på att året därpå skulle man gå upp och visst blev det så.

1938 var Tagner med och förde upp DIF till Allsvenskan. Genom att vinna med 3-1 och 2-0 mot Malmö Bl var värmlänningarna klara för ”finrummet” säsongen 1938/39. Den  31 juli 1938 kom så DIF:s första allsvenska mål  – hemma på Degerfors Idrottsplats (sedermera Stora Valla) i mötet mot  Sleipner. DIF fick en frispark som vänsterhalven Arnold Tagner (på den tiden hette han egentligen Andersson) såg till att slå med ”all ackuratess i nät från bortemot 25 meters håll” som dåtida sportskribenter skrev. Trots Tagners jättefina frispark förlorade DIF premiären (1-3) mot Tore Kellers Sleipner. Men det var ingen skam att förlora mot de regerande mästarna. Tagner fick förresten pris som bäste man i DIF.

I september månad -38 slog Tagner och de övriga mannarna i  DIF fotbolls-Sverige med häpnad. Man lyckades nämligen hemma på ”Valla” vinna över Landskrona BoIS med 5-0 som just då ledde Allsvenskan! 5000 personer kunde ta del av hur Landskrona ”översköljdes av het lava” som Idrottsbladet (IB) föredrog att beskriva vulkan-lagets framfart. Tagner som då var lagkapten storspelade i försvaret. Även ”Gummi” Andersson var mycket bra. DIF svarade för rena skrällen på tipset. Knappast någon trodde värmlänningarna om detta. Måhända gick ett eller annat ”sömmersketips” in kan man tänka sig. Men de s k experterna hade Landskrona som säker vinnare på kupongen.

Hade Arnold Tagner bott i huvudstaden under sin aktiva karriär, så hade han även blivit bofast i landslaget. Det är ingen slutsats som jag gör. Nej, detta stod att läsa i Idrottsbladet. Ypperlig placeringsförmåga, omsorgsfulla och vältajmade matningar samt säkra brytningar är några av de epitet som tillskrivs denne Tagner.

Men allt har som bekant en ände även Arnolds karriär. Vid 27 års ålder lägger han fotbollsskorna på hyllan. Under tiden 1930-1940 avverkade han 146 matcher för DIF och gör endast 2 mål varav det ena alltså kom att bli historiskt. Utöver aktiv spelare, har han även fungerat som tränare för bl a DIF tiden innan Wamptits dök upp på arenan. Vidare har han varit instruktör på bl a anrika Bosön. Tagner har dessutom tjänstgjort som förbundskapten för Pressen i tre år.

Avslutningsvis kan även avslöjas varför Arnold Tagner ser så ungdomlig ut trots att han är 100  år. Han är nämligen född den 29/2 1912 och fyller alltså bara vart fjärde år. Det är i alla fall hans egen förklaring till varför han inte åldras som folk! Stort grattis önskar Degerfors IF!

Arnold Tagner
Arnold Tagner i sin lägenhet på Västergården en januaridag 2012.  Här ses han granska ett foto där såväl Degerfors IF som IK Sleipner är på bild. Via förstoringsglaset hittar han sig själv snabbt på fotot.

Degerfors IF 1930

Ett gammalt fint DIF-lag från tidigt 1930-tal. Degerfors IF:s första allsvenska match genom tiderna. 1938 mot IK Sleipner hemma på Stora Valla. Det var i denna match som Arnold Tagner gjorde sitt historiska mål.  På fotot  ser vi Tagner stå som andra man från höger.

Kommentarer