Köp biljett till nästa hemmamatch MENY

Ett tidigt vulkanutbrott mot Landskrona

17 maj, 2014 kl. 15:46

Med anledning av den kommande matchen i Superettan mellan Landskrona Bois och Degerfors IF så finns det all anledning att ta en titt i Lundmarks Backspegel.

I den allsvenska säsongen 1938-39 möttes Degerfors IF och Landskrona Bois för första gången i allsvenskt sammanhang. Det var närmare bestämt söndagen den 11 september 1938. Spelplats: Degerfors idrottsplats som Stora valla hette från begynnelsen.

Landskrona kom som serieledare i allsvenskan, en poäng före Elfsborg. Skåne-laget tillhörde redan på den tiden veteranerna i elitsen eftersom laget var med från begynnelsen 1924.

Det var alltså ingen dununge som Degerfors IF skulle möta denna höstmatch. Mest känd i Landskrona Bois var naturligvis centern ”Buckla” Hansson som veckan innan medverkat i det svenska landslaget mot grannlandet Norge.

Ett annat känt namn som man oroade sig för i Degerfors var Kurt Bergsten. En av Sveriges bästa yttrar och även han landslagsspelare liksom ytterligare fyra spelare i Bois. Dessutom hade man i Skåne-laget en av de yngsta spelarna i allsvenskan – E. Halling, även han en storskytt.

Skåne-laget hade även aviserat att man eventuellt skulle komma med målvaktsreserven Tore Ström. Måhända en försvagning av Landskrona Bois som det även skulle komma att visa sig…

Sammanfattningsvis så förväntade man sig första klassens fotboll. En hård och jämn tillställning men hur gick det då?

Jo, det blev ett så kallat vulkanutbrott som gav eko i hela Fotbollssverige ! 5-0 vann Degerfors IF med och väckte en sådan sensation att det hamnade på Aftonbladets löpsedel.

Degerfors IF ställde upp med följande kedja från vänster: Nils Skålberg, Keller Karlsson, Jocke Bergström, Karl-Erik Jakobsson samt Henry ”Lill-Hambo” Jakobsson. En uppställning som kom att visa sig vara rena fullträffen mot serieledarna.

Vänstervingen Skålberg-Keller Karlsson visade fina takter och spåddes bli en fin ersättare för den gamla vingen Gunnar Lidman-Bengt Benjaminsson.

Jocke som center var ett fynd! Han var på ett prima spelhumör och briljerade storartat med fränt, rappt och väl tajmat spel. Han var helt enkelt pricken över ”i:et” denna afton.

I kedjan så låg ”Lill-Hambo” bakom samtliga fem mål på ett eller annat sätt. Det vill säga genom smörpassningar fram till målgörarna eller indirekt påverkan på spelet som avslutades med mål. Brodern, Karl-Erik, kunde kvittera ut betyget som bäste man på plan när det hela var över. Ett sällsynt bollsinne och ”lurig” i sitt spelsinne. Valsade runt med Landskronas försvar som bara denne ”Hambo-broder” var i stånd till i sina bästa stunder.

DIF:s försvar klassades på den här tiden som tillhörande Sveriges bästa i sitt slag. Där fanns förutom ”Skjorta” Bergström, Eric Lundin, Nils Lundin, Arnold Tagner, Evert Holmgren, Gunnar ”Gummi” Andersson.

”Gummi” Andersson, Arnold Tagner (eller Andersson som han hette då) samt Evert Holmgren var de bästa för dagen i DIF:s försvar. Även ”Skjorta” Bergström var som vanligt på ”hugget”. Varvade idioträddningar med fräcka störtdykningar framför fötterna på bland andra ”Buckla” Hansson och Gunnar Anderberg i Landskrona Bois.

”Buckla” Hansson, landslagscenter och allt var inte sig lik denna dag. Stod långt under Jockes klass. Hansson började storstilat med individuellt tricksande, men tappade bollen några gånger och därmed också humöret verkade det som. Försvann mer och mer, det vill säga föll ur ramen och blev till slut utraderad.

Gunnar Anderberg var annars den bäste i skånelaget. Han var den ende, som inte tappade sugen totalt. Även bortalagets högerinner Erik Persson kom undan med godkänt betyg.

Så lite målhistorik. Redan i den sjätte minuten av den första halvleken kom 1-0 till DIF genom Nisse Skålberg. 2-0 kom på straffspark i den 19:e minuten. Jocke Bergström slog straffen visserligen rätt på målvakten Ström men denne bjöd på en retur. Den bjudningen tog Jocke vara på och så var den dagen förstörd för Landskronas reservmålvakt.

I andra halvlekens tionde minut kom så 3-0. Målskytt: Jocke Bergtröm. 4-0 kom sent på hörna via Karl-Erik Jakobssons skalle.

Landskrona-försvaret började därefter spela med huvudet under armen som man brukar säga. Jocke Bergström kunde därför ganska obehindrat slå in sitt tredje mål för dagen (!) och DIF:s femte. Sensationen var ett faktum.

DIF:s seger slog ned som en bomb runt om i vårt land. Den allsvenska fotbollsseriens Benjamin, Degerfors IF från Värmland, hade besegrat de stolta serieledarna Landskrona Bois. Heders värmlänningar, skrev dåtida journalister.

Nära 5 000 åskådare kunde ta del av hur Landskrona Boois ”översköljdes av het lava” som Idrottsbladet (det vill säga IB) föredrog att beskriva vulkan-lagets framfart.

Degerfors IF svarade för rena skrällen på tipset. Knappast någon trodde värmlänningarna om detta. Måhända gick ett eller annat ”sömmersketips” in kan man tänka sig. Men de så kallade experterna hade Landskrona Bois som säker vinnare på kupongen.

Den 16 april 1939 tog Landskrona revansch – vann hemmamatchen med 2-0 efter mål av Knut Hansson och Tore Jonsson. Degerfors IF spelade nästan hela matchen med bara tio funktionsdugliga spelare. Evert Holmgren skadades i början på matchen och ”linkade” därefter på sin ytter till ingen nytta. 2524 tittade på och Erik Skoogh från Halmstd dömde tillställningen.