För drygt 60 år sedan tog GAIS guld i Allsvenskan och Degerfors IF lilla silvret.

17 maj, 2014 kl. 14:45

GAIS är en av de många klassiska klubbar i dagens Superettan. GAIS är med sina 54 säsonger i Allsvenskan och en niondeplats i dess maratontabell en storhet i den svenska fotbollshistorien. Fyra SM-guld och en slutseger i svenska cupen finns på meritlistan. Bl. a tog ”Makrillarna” guld i den Allsvenska säsongen 1953/54. Den 6 september -53 mötte GAIS Degerfors IF på Stora Valla och vann med 1-0 inför drygt 6000 åskådare.

Den 1 november samma år vände serien och GAIS tog emot Degerfors IF hemma på Gamla Ullevi inför drygt 14000 åskådare och vann komfortabelt med hela 4-1. Det är den matchen som mera utförligt kommer att beskrivas i denna artikel.

GAIS inledde matchen mycket svagt i första halvlek. Såväl Mats Nilsson som Ernst Bohlin i DIF hade några farligheter som var nära att resultera i mål. Men i stället gjorde GAIS 1-0 i den 35:e matchminuten genom den alltid farlige Karl-Alfred Jakobsson. Denne hittade rätt med en frispark förbi den uppställda degerforsmuren. Bollen smet in bakom en förtvivlad ”Sippan” Tinglöf.

I början av den andra halvleken kom så 2-0 till ”Makrillarna”. Det var Karl-Alfred Jakobsson som svarade för en smörpassning till Leif Forsberg som bara hade att förpassa bollen i mål. Strax därpå dundrade Mats Nilsson in reducering till 1-2 efter ett fint samspel med Lennart Lindskog. Bara några minuter därefter skadades DIF:s försvarsklippa Sven Bergsten vilket påverkade rödvitts försvarsspel betänkligt. Det värmländska försvaret började plötsligt gunga oroväckande.

Efter en timmes spel gjorde så Karl-Alfred Jakobsson (vem annars?) mål ånyo framspelad av ”Jompa” Andersson och siffrorna 3-1 till hemmalaget kom upp på anslagstavlan. Och bara minuten efter gjorde så samma spelare 4-1 till GAIS. Degerfors IF var ett slaget lag inget snack om den saken.

Givetvis imponerade GAIS båda landslags-Jakobssöner mest. Dvs.  Karl-Alfred och broder Frank ”Sanny” Jacobsson. Karl-Alfred kunde givetvis inkassera toppbetyg genom sina tre mål och ett målgivande pass. Brodern ”Sannys” rörlighet, platsväxlingar och framspelningar luckrade upp det värmländska försvaret.

Förutom Karl-Alfred och ”Sanny” måste man även berömma ”Jompa” Andersson som hela matchen var en ständig oroskälla för DIF:s försvar. Inte ens Olle Åhlund stod att känna igen. Men däremot fick såväl Lasse Larsson som Tore Karlsson godkänt i rödvitts bakre region. På den här tiden mönstrade DIF ”där bak” mannarna ”Sippan” Tinglöf, Rolf Hillerberg, Tore Karlsson, Olle Åhlund, Lasse Larsson samt Sven Bergsten.

I första halvlek hade GAIS-försvaret (läs Stig Andersson och Rune Jingård) lite problem med bl. a Jan Aronsson och den snabbe Lennart Lindskog. Men efter pausen skärpte sig Jingård, Sernros och övriga ”Makrillar” i försvaret.

Man kan nog lugnt påstå att i andra halvlek så förekom Degerfors-kedjan bara på papperet. Det var endast Jan Aronsson och Lennart Lindskog som förmådde komma upp till normal kapacitet. Övriga stod inte att känna igen.

Sixten ”Tjärpapp” Rosenqvist var tränare för GAIS säsongen 1953/54. Hasse Olsson, K-A Jakobsson, Bertil ”Jompa” Andersson, Leif Forsberg och  Frank ”Sanny” Jacobsson hette några av de mannar som såg till att GAIS vann Allsvenskan säsongen 53/54. ”Makrillarna” vann en poäng före Helsingborg och två före Degerfors IF i den mycket jämna serien.

Skytteligan vanns denna säsong av Karl-Alfred Jakobsson, GAIS med 24 gjorda mål. Han vann även skytteligan 1951/52 och 1952/53. Brodern ”Sanny” slog de perfekta flacka inläggen till Karl-Alfred som bara hade att skalla in bollarna.  ”Makrillarna” med bröderna Karl-Alfred och Frank ”Sanny” Jacobsson i spetsen hade kommit från ingenstans och vunnit guld! Apropå Karl-Alfred så blev han GAIS trogen trots lockande proffskontrakt från Italien, Frankrike och Spanien. Avslutningsvis kan nämnas att Frank ”Sanny” Jacobsson debuterade i landslaget innan sin bror Karl-Alfred och har faktiskt gjort lika många landskamper som denne, sex stycken. Båda bröderna är födda i USA.

Karl-Alfred Jakobsson

Karl-Alfred Jakobsson, GAIS svarade för tre mål då ”Makrillarna” slog DIF med klara 4-1 hemma på Gamla Ullevi.

Mats Nilsson

För DIF:s tröstmål svarade Mats Nilsson.