feedback
Jan Aronsson och Sven Augustsson

Första mötet med Hammarby

Första allsvenska mötet mellan klubbarna Degerfors IF och Hammarby IF hände den 8/8 -54. Närmare bestämt på Stora Valla inför drygt 4000 åskådare. Resultat 1-2 (0-1) Målen: 0-1 Bernt Westerlund (37), 0-2 självmål Lars Larsson (51), 1-2 Knut-Olof ”Kollan” Olsson (66).

Degerfors IF:s laguppställning: 1. Bertil Tinglöf, 2 Rolf Hillerberg, 3 Tore Karlsson, 4 Olle Åhlund, 5 Lars Larsson, 6 Ernst Bohlin, 7 Bengt Sarwe, 8 Jan Aronsson, 9 Åke Brask, 10 Knut-Olof Olsson, 11 Mats Nilsson.

Hammarby: Lars Wretman, 2 Hans Nell, 3 Valter Andersson, 4 Hans Möller, 5 Olle Nyström, 6 Gerhard Hill, 7 Bernt Westerlund, 8 Rune Larsson, 9 Folke Holmberg, 10 Georg Kraemer, 11 Lars Boman.

Matchen dömdes av Lennart Drottz, Göteborg.

Skyfallsliknande regn innebar en ren parodi på fotboll. Särskilt efter paus. Då hade Stora Valla anlagt ett träskliknande utseende, vattensamlingar bildade förrädiska hinder.

DIF:s Åke Brask gjorde allsvensk debut. Hans insats var på gott och ont.

Degerfors IF blev utan båda pinnarna på Stora Valla på grund av ett oturligt självmål (se ovan).

Under matchens gång kunde man anteckna ett och annat kuriosa. Bl a att Degerfors IF försökte med fyra centrar. I tur och ordning Åke Brask, Olle Åhlund, Ernst Bohlin och Lasse Larsson. Litet åt panikhåll verkade det faktiskt. Brask fick tjänstgöra som kedjeledare under två inledande minuter. Åhlund skötte sysslan längst. Han började bra men försvann så småningom ut ur bilden.

Den 4/6-55 spelades så returen mellan Hammarby – Degerfors IF på Johanneshov. Resultat: 0-0. Degerfors IF ställde upp med följande: Bertil Tinglöf, Rolf Hillerberg, Jan Blomster, ”Kollan” Olsson, Tore Karlsson, Ernst Bohlin, Åke Klintberg, Jan Aronsson, Lars Larsson, Mats Nilsson, Lennart Lindskog.

90 minuters slit i tryckande värme. Båda lagen kunde vara glada över att ha kommit undan med ena poängen i behåll efter så mycket slit men föga fotbollsspel. Alla 22 mannarna slet verkligen, men ändå blev så litet av vettigt fotbollsspel uträttat. Bäst i Degerfors IF var Jan Aronsson.

Publiksiffran uppgick till nära 10000 åskådare.