Kalle Simonsson

Mål direkt mot J-södra – 1945…

Den 2/9 1945 möttes de båda klubbarna Degerfors IF och Jönköping för första gången i allsvenskt sammanhang! Matchen gick på Stora Valla och DIF vann med 3-0. 3822 tittade på

Degerfors IF mönstrade följande mannar: Magnus ”Skjorta” Bergström, Allan Johansson, Gösta Lundin, Berndt Johansson, Bertil Nordahl, Olle Åhlund. Bengt ”Poppan” Skålberg, Vincent Persson, Karl-Erik ”Hambo” Jakobsson, Henry Nilsson samt Lennart Lindskog.

Jönköpings Södra: Göte Ståhl, O Lindblad, S. Andersson, O Fridén, Allan Broling, G Lindstrand, E Högberg, I Augustsson, ”Timpa” Simonsson, C Andersson, H Wallin.

Domare: Georg Lundberg från Stockholm.

Karl-Erik ”Hambo” Jakobsson överglänste ”Timpa” Simonsson. Matchen började också särskilt lyckosamt för Degerfors IF med mål redan i första minuten, vilket givetvis bragte Jönköpings Södra ur balans och mera behövdes inte för att Degerfors skulle få ett järngrepp om initiativet.

Bengt ”Poppan” Skålberg sköt säkert 1-0. 2-0 kom först ett par minuter efter pausen. Denna gång var Karl-Erik ”Hambo” Jakobsson målskytt.

En kvart in på den andra halvleken gjorde så Lennart Lindskog 3-0 till DIF. Siffrorna stod sig tiden ut, trots otaliga attacker mot Göte Ståhls bur. Målvakten Ståhl höll Jönkpings Södra nederlag nere. Timpa Simonsson stod inte att känna igen utan kom helt bort på Stora Valla.

Karl ”Timpa” Simonsson (1919-1992) spelade större delen av sin karriär i Jönköpings Södra IF. När Jönköpingslaget för första gången gick upp i Allsvenskan 1945 var det mycket tack vare honom som (på 18 matcher) svarade för 50 av J-Södras 92 mål när laget vann div 2, södra gruppen. Detta är fortfarande gällande målrekord för svenska fotbollens andradivision. ”Timpa” använde fotbollsskor av storleken 51.

Matchen hade samlat en rekordpublik för året – 3853 kom för att se tillställningen.

Returen gick på vårsäsongen i Jönköping närmare bestämt den 26 maj -46. Jönköpings Södra vann med 1-0 på Stadsparksvallen. Målskytt: Fred Andersson. 5 859 åskådare tittade på och Lars Brandell från Norrköping dömde.

Om man så tittar på sluttabellen när det gäller Allsvenskan säsongen 1945/1946 så framgår det att Jönköpings Södra IF och Halmstads BK blev nedflyttade. Degerfors IF kom på en hedersam femteplats.

Kalle Simonsson