Nytt möte mellan klassiska lag

Första mötet i allsvenskt sammanhang mellan Degerfors IF och Gais ägde rum den 20 juli 1941. Matchen slutade 1-1 (1-0) på Stora Valla inför 2 277 åskådare. DIF:s mål gjordes av Gunnar Nordahl och Gais mål svarade Helmer Lundgren för.

Degerfors IF mönstrade följande elva: Magnus Bergström, Allan Johansson, Olle Åhlund, Erik Lundin, Olle Eriksson, Bengt Skålberg, Henry ”Lill-Hambo” Jacobsson, K-E Jacobsson, Gunnar Nordahl, Bengt Benjaminsson samt Erik Keller Karlsson.

Den här matchen ingick i den allsvenska säsongen 1941/42 (20/7 -9/11-41, 12/4 – 14/6-42). Denna säsong tog Gais faktiskt stora silvret och Degerfors IF kom på en hedersam sjätteplats.

Sämre gick det för Gais i allsvenskan1964 då Gais åkte ur trots att Gunnar Gren var med!

Den 24 maj 1964 Så mötte Degerfors IF Gais på Stora Valla och vann med hela 5-2. 3-målskytt Thomas Nordahl för DIF, Tord Grip samt Göran Kummelstedt ett mål vardera. För GAIS ”målade” S-O Johansson samt Hasse Samuelsson. Publik: 3973.

Den 27 september 1964 möttes de båda klubbarna ånyo på Ullevi i Göteborg. DIF vann med 3-2. Målgörare för DIF var Stig Enock (2), Leif Aronsson (1 på straff). För Gais var målskyttarna Bengt Johansson och Hasse Samulesson. Publik: 9 187 åskådare.

Det lyckades inte Gais ens med professor Gunnar Gren i laget att ta poäng. DIF vann som framgår ovan efter att legat under med 2-0 en bra bit av första halvlek. Halvtidsresultatet var 2-1 i hemmafavör.

Bäste man på plan var som så många gånger förut Gunnar Gren och att man i Gais-lägret var inspirerade av ”den gamles” medverkan syntes på det fina spel göteborgslaget visade upp långa stunder av matchen. Degerfors seger kan inte direkt sägas vara orättvis men hade hemmalaget fått båda poängen hade ingen orättvisa skett med tanke på de chanser som”makrillarna” hade.

Gunnar Gren gjorde en oerhörd nytta och bäste man på plan var utan tvekan ”II professore”. Han klacksparkade, trixade och snurrade med bollen i gammal känd stil och många gånger lurade han degerforsförsvaret skrattretande enkelt. Han gick som tillbakadragande inner. Gunnar Gren gjorde en stormatch och var bäste man på plan.

-Han är fantastisk, sade Gunnar Nordahl om Gren. Han var bäste man på plan trots att han om en månad uppnår den ”höga” åldern på 44 år. Visserligen kanske jag är en aning subjektiv i min bedömning av Gunnar Gren – vi är ju gamla kompisar och lagkamrater – men den teknik som han har gör honom automatisk till en dominerande spelare. Janne Aronsson skulle hålla Gren under uppsikt men klarade det inte och därför fick Gren härja som han ville, menade Gunnar Nordahl.