Otaliga är de ”juggar” som berikat fotbollen i DIF

17 maj, 2014 kl. 12:29

Under årens lopp har många spelare från forna Jugoslavien spelat för Degerfors IF. På 1980-talet finner vi namn som Slobodan ”Bobo” Pavkovic , Sandor Mokus, Nikola Marjanovic, Radomir Savic, Branko Markulic, Miodrag Radovic samt Milan Jovin.

Nikola Marjanovic spelade även i början av 1990-talet för DIF. Övriga spelare från forna Jugoslavien var namn som Zarko Dragas, Enes Muhic , Alexander Kristic, Dusan Milutinovic samt Miodrag Radulovic

Innan den allsvenska epoken som började 1993 så var väl Slobodan ”Bobo” Pavkovic det stora namnet. Han lär ha varit något extra enligt såväl samtida spelare som expertis. Han var den förste spelare som kom till DIF från Balkan.

Annars vara väl de ”tunga” namnen från Jugoslavien Milenko Vukcevic, Dusko Radinovic samt Vujadin Stanoikovic. Dessa tre kom att förstärka Rödvitt under allsvenska epoken 1993 – 1997.

I juni 1992 kom så Milenko Vukcevic till Stora Valla och Degerfors IF för första gången. ”Mille” var inte så känd för den svenska publiken men värvades för att stärka upp DIF:s mittfält. Och vilken värvning det visade sig vara! ”Mille”, som han kom att kallas, blev en av allsvenskans allra bästa innermittfältare och hans magiska vänsterfot blev både omtalad och fruktad landet runt.

När ”Mille” kom till Degerfors hade han lite problem med orken. Men han hämtade snart in och kom snabbt in i det allsvenska tempot.

Milenko jämfördes med Slobodan ”Bobo” Pavkovic som i mitten av 1980-talet (se ovan) tjusade Degerfors IF med sin bländande teknik och sin förmåga att hitta rätt med en öppnande passning.

Då handlade det om ”Bobo” men från och med nu så var det ”Mille” som spelade fältherrens roll på Rödvitts mittfält.

”Milles” intåg i Degerfors IF under höstomgången 1992 blev en stormande succé. Han växte till en mästerlig dirigent. Det var ”Mille” som låg bakom många härliga smörpassningar till skyttekungen Ulf Ottosson mera känd som ”Mål-Otto”.

Milenko var med om att ta upp Degerfors IF i allsvenskan 1992. Han spelade i DIF under åren 1993-1996 då han värvades till Viborg i Danmark men lockades tillbaka till Degerfors igen inför hösten därpå för att försöka rädda kvar laget i allsvenskan vilket inte lyckades.

2007 var en bedrövlig säsong för Degerfors IF. Laget låg illa till i botten av superettan när ”Mille” presenterades som ny tränare. Denne plockade in mittbacksklippan Djordie Mrdjanin. DIF klarade sig kvar vilket mycket tack vare just Mrdjanin. Djordie gick sedan till IFK Norrköping och spelar idag i serbiska superligan.

Milenko Vukcevic kom att spela 149 matcher i DIF och svarade för 38 mål. ”Mannen med den gyllene vänstern” har sannerligen skrivit in sig som en av de stora profilerna. Därom råder inga tvivel.

Under våren 1993 lyckades Degerfors IF med en osannolik värvning. Dusko Radinovic, med meriter från bl a Jugoslaviens A-landslag och Röda Stjärnan, skrev på för Rödvitt. Han planerade att stanna ett par år i Sverige men är fortfarande kvar om dock inte i Degerfors men väl i Malmö.

Dusko var verkligen en världsstjärna som var kung i DIF-försvaret. Han kom att medverka i 120 matcher för Degerfors IF och gjorde sex mål. Svensk cupmästare med DIF 1993.

Ingen skyttekung men väl en kung på planen. Enormt säker på sin position. En av de verkligt stora profilerna under DIF:s allsvenska sejour på 1990-talet.

En annan ”jugge” som också blev cupmästare med DIF var Vujadin Stanoikovic. Meritmässigt kanske den störste av de tre ”juggarna” som DIF lyckades värva. ”Vujo” har spelat för Jugoslavien i OS 1988 och även representerat sitt land i VM 1990.

Det var därför en praktsensation när Degerfors IF sommaren 1993 presenterade sitt nyförvärv i form av denne elegante spelare från Partizan Belgrad. I dag förstår man bättre vilken sensation detta måste ha varit inom fotbollskretsarna i Europa.

Spelade högerback i DIF från början men syntes också på mittfältets högerkant. ”Vujo” ville gärna följa med upp i anfallen som man minns honom. ”Vujo” spelade i Degerfors IF under åren 1993-1996. Gjorde 71 matcher för DIF samt sex mål.

Så sammanlagt så har det blivit en del spelare under åren från forna Jugoslavien som hjälpt Degerfors IF att hålla sig i rampljuset eller finrummet som det brukar heta. Tack för det ”Bobo”, ”Mille”, ”Dusko” , ”Vujo” och allt vad ni heter. Tack för en bländande uppvisning i konsten att spela fotoboll. Det tycker vi om här i Degerfors med omnejd.

Degerfors IF. Stående fr v: ”Seb” Henriksson, Dan Fröberg, Tommy Mohlin, Ivan Djuric, Ulf Ottosson, ”Hulon” Olsson, Dusko Radinovic, Daniel Tjernström. Knäst f r v: Vujadin Stanoikovic, Mats Johansson, ”Hårding” Eriksson, Jesper Leu, ”Henke” Berger, ”Mille” Vukcevic. Med andra ord tre ”juggar” i laget.

Milenko "Mille" Vukcevic

Mittfältsstrategen Milenko snurrar med några Eskilstunaförsvarare i april månad 1998. DIF vann med 5-0. Här handlade det om en s k vänskapsmatch.