Kanonsäsong av Sargon Abraham

En debutsäsong i Superettan som med råge överträffar förväntningarna.
Ja, det kan man utan tvekan säga om offensive mittfältaren Sargon Arbrahams första säsong med Degerfors IF.
När en match, hemma mot Syrianska på lördag, återstår av årets upplaga av Superettan har Sargon gjort elva mål och noterats för fem målgivande passningar.
Ett mycket bra facit för en Superettandebutant.
Och Sargon Abraham är själv nöjd med premiärsäsongen i rödvitt.
– Ja, jag tycker det har gått bra för både mig och laget, säger en mycket ödmjuk Sargon Abraham, när vi samspråkar i omklädningsrummet i Stora Vallas heliga inre delar inför lördagens avslutningsmatch mot Syrianska.
Sargon Abraham kom från Skövde AIK inför den här säsongen, och gav tidigt besked att han var en bra värvning. Säsongen 2016 gjorde han 22 mål för sitt Skövde i division 2, och redan under träningsmatcherna i våras visade Sargon att de offensiva kvaliteterna fanns kvar även på en högre nivå.
Elva mål har det hittills blivit och många av dem har varit matchavgörande och också ofta spektakulärt utförda. Exempelvis segermålet, 3-2, hemma mot serieledarna Brommapojkarna i höstas. Den chippen över målvakten i en trängd situation i slutminuterna var av högsta klass.
– Det kändes rätt att ta chansen när Degerfors IF hörde av sig inför årets säsong, och det var rätt läge sedan jag varit med och fört upp Skövde i division 1 igen. Jag tyckte att jag var mogen att testa spel på en högre nivå, berättar Sargon.
– Jag blev väldigt väl mottagen i Degerfors av både spelare och ledare. Det var bra stämning i laget och jag kände mig hemma väldigt snabbt, fortsätter Sargon Abraham.
– Jag tycker också att vårt spelsystem i Degerfors med mycket boll i laget och mycket spel centralt passar mig. Jag kom hit till Degerfors för att göra poäng, och när spelet fungerar och jag gör mål ökar självförtroendet och då vågar man också mer ute på planen, säger han.
Sargon Abraham är född i Södertälje, men familjen flyttade till Skövde när Sargon bara var några månader gammal, och där har han bott fram tills han i maj flyttade till Degerfors.
Hans pappa är mycket fotbollsintresserad, och det var naturligt att fotbollen också fångade Sargons intresse. Han började spela fotboll i femårsåldern, och så småningom blev det också futsalfotboll för Sargons del.
– Vi spelade futsal på fritidsgården, och vi hade lag som spelade i DM och regionala turneringar. Jag fick också chansen att visa upp mig på ett landslagsläger och det gick ganska bra, säger Sargon som gjort 46 landskamper i futsal och då noterats för 23 mål.
– Jag tror futsalfotbollen utvecklade min teknik. Det går snabbt och man har mycket bollkontroll, vilket jag fått med mig till den vanliga fotbollen, säger han.
Han har klarat sig utan några skador under sin första säsong i Degerfors även om han fått en del smällar under matcherna.
– Jag har alltid tränat mycket och det har varit bra uppläggning av träningarna i Degerfors och det har varit stimulerande att se att träningarna och matcherna har utvecklat mig. Jag har exempelvis fått jobba mer med det defensiva spelet, konstaterar Sargon.
– Ska vi kunna bli ett topplag måste vi prestera bättre på bortaplan än vi gjort. Men det är bara att jobba på för att det ska bli så, säger Sargon Abraham.
Han skrev på ett tvåårskontrakt när han kom till Degerfors IF inför den här säsongen, och det löper således även över nästa år.
– Men visst vill jag spela så högt upp i seriesystemet som möjligt, men det vill väl alla som spelar fotboll, säger Sargon Abraham avslutningsvis.

Text: Bo Walldén