Köp biljett till Degerfors IF - Falkenbergs FF 25/6 19:00 MENY

Ordföranden har ordet!

1 mars, 2018 kl. 15:23

Eftersom det är valår blir Degerfors IF återigen ett tacksamt och tröttsamt slagträ i den politiska debatten. Vi förstår lockelsen med starka utspel i försöken att vinna val, men vår verksamhet och vårt engagemang bygger över generationsgränserna och sträcker sig längre än till nästa mandatperiod. Därför hoppas vi att politiker, oavsett partifärg, i alla fall håller sig till fakta i debatten:

1. På grund av ett underskott 2016 har vi enligt Svensk Elitfotboll (SEF) regler varit skyldiga att presentera en handlingsplan för att behålla elitlicensen. Att så skett finns väl dokumenterat, annars skulle vi inte fått en förnyad licens för i år.
  1. Denna handlingsplan har också legat till grund för de nödlån kommunfullmäktige beslutade om och som del i detta beslut har vi löpande redovisat klubbens ekonomi till Degerfors Kommun, både till ekonomidirektören direkt och till kommunstyrelsen. Detta finns också väl dokumenterat och diariefört, för den som uteblivit från mötena.
  1. Under 2017 har vi genomfört handlingsplanen rigoröst med resultatet att vi nu har vänt ekonomin och kunnat återställa ett positivt eget kapital. Vi får därför behålla elitlicensen och kan fokusera på att bygga Degerfors IF starkare framöver. Detta har bara varit möjligt genom ett hårt arbete av våra kompetenta och drivna medarbetare samt alla frivilliga funktionärer.

Degerfors Kommun äger Stora Valla och vi betalar hyra för att bedriva verksamhet där. Även om vi själva vill reparera, bygga om eller till på anläggningen, måste vi gå via fastighetsägaren. Därför lades kostnaden för logerna som en särskild del av hyran, även om vi kunde täcka kostnaden själva via sponsorer och frivilliga.

Kommunen har beslutat om ett marknadsföringsbidrag om 400 000 per år till Degerfors IF, då de anser att värdet av att ha ett elitlag i fotboll, med tusentals besökare och direktsända matcher i TV, går att räkna på. Detta ska ställas i relation till föreningens totala budget på 15 miljoner, varav 2 miljoner läggs på ungdomsverksamhet. Vad ungdomsidrott, mötet mellan generationer, gymnasiet, akademin, museet och den gemensamma historian av fotboll i Degerfors betyder för invånare i kommunen går även det att räkna på, men då också i andra värden än pengar.

Vi välkomnar en diskussion kring värdet av Degerfors IF för Degerfors Kommun, politiska prioriteringar för kommunens ekonomi och vad (M) får för skattepengarna. Den öppna debatten är demokratins livsnerv. Men saklighet och ömsesidig respekt för allt det engagemang och tusentals frivilliga insatser som görs i föreningslivet är också viktigt, särskilt i dessa tider av ett allt hårdare samhällsklimat.

Att vi leds av amatörer är helt sant – styrelsen arbetar oavlönat för Degerfors IF, något som vi stolt delar med alla våra frivilliga funktionärer och resten av föreningssverige.

Leif Rosén, ordförande Degerfors IF