Köp biljett till Degerfors IF - Jönköpings Södra IF 4/8 kl. 18:00 MENY

Sommarsnackis med Joel Daniel

8 juli, 2018 kl. 07:00

Joel Daniel, vår nummer 19 kom till Degerfors IF i november förra året från det Nigerianska Akademilaget High Output Football Club. Åtta månader och ett antal spelade seriematcher senare träffar vi Joel över en köttbullsmacka på Café Berget i Degerfors för att höra vad han gör under ledigheten och hur han upplever sina första månader i klubben och i Sverige…

Du kom till Degerfors i november förra året, vad hade du för förväntningar och tankar om Sverige innan du kom? Det var min första resa till ett europeiskt land och jag hade frågat några vänner om Sverige innan, så jag visste att vädret skulle påverka mig och inte vara speciellt vänligt. Jag tänkte helt enkelt att ”ryck upp dig nu Joel, det här går bra” men jag hade det faktiskt riktigt besvärligt i början, vi var ute och tränade i snön och det var väldigt kallt men längs vägen så har jag anpassat mig bra tycker jag. Jag försöker att leva upp till standarden på fotbollen och allt runt omkring här, för när det gäller professionell fotboll så måste man ha ett speciellt tänk och jag kan inte gå omkring och tänka på hur långt hemifrån jag är, hur länge jag har varit utan min familj eller vilken typ av väder vi har här utan jag måste lägga fokus på att jag är villig att göra allt för att bli den bästa Joel jag bara kan inom fotbollen. Det var en stor förändring för mig i början men det är bara att acceptera min situation och fokusera på att göra ett bra jobb i Degerfors.

Du är en ung spelare, känner du att du har utvecklats under din första tid här i Degerfors IF? Så mycket! Jag har lärt mig enormt mycket, i Afrika spelar vi en annan typ av fotboll om man jämför med Europa. Till exempel så spelar européerna efter instruktioner från tränaren medan vi i Afrika spelar efter våra egna idéer i laget. Så att få vara här och ha en professionell tränare och lära mig en ny metalitet både på planen och utanför är helt enormt. Vi har ett schema för nästan allting här, vi vet när vi ska äta, vi vet vad vi ska äta och vi vet när det är dags att vila kroppen. Vi ger allt under både träningar och matcher och framförallt så har spelas varje match som om den vore din sista, du presterar helt enkelt ditt bästa under varje match. Allt innebär en helt ny mentalitet för mig, så jag har lärt mig saker både på och utanför planen.

Hur går det med språket, Stefan pratar svenska under träningarna?
Ja det gör han för det mesta, men fotboll är ett universalt språk (skratt). Under genomgångar som vi har, så tittar vi ibland på videoklipp och de är ju talande för sig själva och Stefan är väldigt tydlig med sina händer och sitt kroppsspråk, så jag tycker inte att det är svårt att förstå. När vi tränar ute på planen så översätter han om vi inte skulle förstå, vi är ju fler som inte pratar svenska. Sedan så har jag lärt mig programmet vi kör så det är inga problem. Dario vår målvakt går och läser svenska så han har inga som helst problem medan jag och Kevin inte pratar svenska alls, men vi får hjälp av våra lagkamrater, fast jag har lärt mig att räkna från 1-10 och några andra ord som jag använder på planen under match.

Hur kände du inför din första match med laget, var du nervös?
Nej jag var inte nervös, min första match var under försäsongen och det var ingen större grej, det var inte så mycket folk i publiken så det kändes mest avslappnat och som att jag spelade för att det var kul. Min första stora match för Degerfors var också under försäsongen mot Örebro och då var jag med i startelvan för första gången. Stefan sa till mig att jag inte skulle tänka så mycket utan bara spela.

Så med alla förändringar och ny mentalitet, tycker du fortfarande att fotboll är kul och att du tagit rätt beslut om att resa och bo så långt hemifrån?
Ja, fotboll är kul! Ibland är det jättekul och ibland är man besviken men det är något man måste ta. Ibland kan besvikelsen vara svår att ta men det är något man gör, för i slutändan så är det värt allt. Det är fortfarande fotboll oavsett var jag är, så är vi elva man på planen, det är samma regler och vi spelar alla för att vinna och så har det varit hemma i Nigeria också, vi spelar för att vi älskar fotboll!

Hur påverkar det dig att du är borta från din familj så länge?
Jag tillåter inte det att påverka mig. Jag visste att jag skulle vara borta från dem under en lång tid, men det har alltid varit mina föräldrars dröm och vilja att jag en dag ska få spela fotboll utomlands, så vi visste att det skulle komma. Både jag och min familj har varit förberedda länge, när jag bodde hemma i Nigeria så var jag ute och reste och var ibland borta under ett par månader men det här är första gången som jag har varit borta så länge utan att ha träffat min familj. Så ibland kan det komma upp att jag känner en saknad men jag försöker att inte tänka allt för mycket på det och speciellt inte under en matchdag. Men vi pratar på telefonen då och då.

Nu när du är spelledig, har du följt fotbolls VM?
Ja, jag har sett nästan alla matcher hemma. Ett helt galet VM där nästan alla stora länder har fallit ur. Jag ser fram emot att få möta den svenske kaptenen Granqvist hemma på Stora Valla den 1 september när vi har Gratismatchen och vi möter Helsingborg igen.

Ett stort tack till vår Joel Daniel för din tid och för att du delar med dig!

vs. Jönköpings Södra IF
Lör, 4 Aug, 18:00