Senaste nytt

 • Motståndarkoll: Helsingborgs IF

  Läs mer

 • Stefan Jacobsson om Värnamomatchen

  Läs mer

 • Sent mål gav DIF säsongens första förlust

  Läs mer

 • Intervju: Sebastian Ohlsson

  Läs mer

 • Stefan Jacobsson om Falkenbergmatchen

  Läs mer

Lundmarks backspegel: GIF Sundsvall

logga-450x255

Degerfors IF och GIF Sundsvall möts lördagen den 13 september.

Det var 1965 som Norrland var med i Allsvenskan för första gången.

Den 30 maj på Stora Valla och den 12 september på Idrottsparken i Sundsvall.

Det var GIF Sundsvall som stod för det öppna norrlandsfönstret.

Om vi börjar med DIF:s hemmamatch den 30 maj på Stora Valla så ska poängteras att de tre målen som de rödvita gjorde under den första kvarten inte bara var resultat av den egna förmågan. De var i ungefär lika hög grad ett resultat av "Giffarnas" oförmåga. Irreterade av den nedåtgående solen verkade Sundsvallsförsvaret mest som en hönsgård till en början och den ena praktmissen följde på den andra.

Det var Tord Grip som stod för många fina framspelningar till sina kamrater. Han hade god hjälp av Gunnar Aronsson som matade på fint i inledningen av matchen. Han stod även för en fin framspelning som Anders Asplund gjorde 1-0 till DIF. Asplund gjorde även 2-0 och Leif Aronsson svarade för 3-0 till Röd-vitt.

I andra halvlek då DIF fick spela i motsol, vände bladet. GIF började lira boll och fick ett gott grepp på spelet. Sundsvalls Kjell Eriksson var en ständig oroskälla för hemmaförsvaret. Han höll hög allsvensk klass. Men några mål blev det inte. Men pressat var DIF emellanåt.

"Osten" Pettersson i målet hade det svårt med solen rakt i ögonen men fick hjälp av Willy Sträng som sopade bort bollen på mållinjen flera gånger.

Publiksiffran uppgick till 4085 personer och Roland Bäckström från Göteborg dömde matchen.

Den 12 september väntade så returmatchen mot "Giffarna" på Idrottsparken i Sundsvall. Där vann Degerfors IF igen, nu med 4-2. 3824 personer tittade på och Olle Jönsson från Stockholm var domare.

0-1 Tord Grip, 0-2 Asplund, 0-3 och 0-4 Leif Aronsson. 1-4 och 2-4 Kjell Eriksson. DIF hade inga större bekymmer att klara full poäng mot redan avsågade jumbon Sundsvall. Matchen var av dålig kvalité och så pass jämn att Sundsvall med större skärpa både framför eget och motståndarens mål hade kunnat vinna. Genom segern i Sundsvall tog Degerfors IF ett betydelsefullt steg på vägen mot förnyat kontrakt i allsvenskan. GIF Sundsvall då? Laget vann bara en match och slutade på sista plats säsongen 1965. Men så hade "Giffarna" 1965 Allsvenskans sämsta försvar (71 insläppta mål) och sämsta anfall (19 mål).

Det visade sig att de egna spelarresurserna inte räckte till. Till stor heder för Giffarna skall emellertid slås fast, att laget genom hela allsvenskan bemödade sig om att spela riktig fotboll utan säckförsvar och ruffmetoder. Laget skaffade sig sympati och ära men för få införskaffade poäng gjorde att laget fick lämna finrummet. Notabelt är att av de 19 målen som Giffarna gjorde hade Kjell Eriksson till pappa, men han var alltför ensam för att det skulle bli några större farligheter.

Redan efter det en tredjedel av matcherna spelats låg GIF Sundsvall förankrat i botten och kom tidigt helt ur riktningen.

Sten Lundmark                                                                                                                                                       

Skriv utE-post

Sponsorer

Aldrig ensam med oss

Annons
Adidas
Avis
Bio
Ctv
Degerforsbyggen
Degerforsenergi
Degerforskommun
Degerforsstadsnat
Kalrskogatidning
Kronhallen
Kuriren
Mhe
Wafab
Draka
Laboratorium
Maint
Saab
Bravida
Braxelsson
Cityradio
Deform
Dero
Gardfeldts
Hsb
Johanssonsbygg
Resebolaget
Scana
Sqs
Swedbank
Uniflex
Vanerbuss
Allson
Svea
Coop
Palm
Kd
Enfini
Rexel
Nobeli
IT & R
Docero
Cambrex
Agen
KRMAB
Intersport
Husbilslandet
Smarteyes
Bergs måleri
Emperi
Allstar
Hebab
Karlskoga energi
Nordicpaper
annons

 

0586-846 40

Måndag till Torsdag: 09:00 - 16:00
Fredag: 09:00 - 13:00

Copyright © 2016 Degerfors IF. Alla rättigheter reserverade.

 

Degerfors IF - Aldrig ensam med oss!