Senaste nytt

 • Motståndarkoll: Helsingborgs IF

  Läs mer

 • Stefan Jacobsson om Värnamomatchen

  Läs mer

 • Sent mål gav DIF säsongens första förlust

  Läs mer

 • Intervju: Sebastian Ohlsson

  Läs mer

 • Stefan Jacobsson om Falkenbergmatchen

  Läs mer

För 20 år sedan låg båda lagen i Allsvenskan

Lundmark

Söndagen den 10 april 1994 mötte Degerfors IF nykomlingen Landskrona BoIS på Stora Valla och vann med 2-0. Drygt 6 000 åskådare jublade över Degerfors IF i vårsolen när Milenko Vukcevic och Henrik Berger gjorde mål mot skåningarna.

DIF dominerade matchen mot ett skadedrabbat motstånd och vann hur rättvist som helst.

Men den straff som banade väg för ledningsmålet var en filmning av Milenko Vikcevic, var nog den allmänna meningen bland sportexpertisen.

Filmad straff ledde till seger med andra ord.

Proffset Milenko Vukcevic har betytt oerhört mycket för Degerfors IF de senaste åren (fr 1992 och framåt). Utan "Milles" känsliga vänsterfot och spelbegåvning hade rödvitt aldrig gått upp i allsvenskan och ännu mindre klarat sig kvar 1993.

I matchen mot Landskrona gav han prov på en annan utvecklad talang. Som skådespelare i straffområdet. Milenko dök som träffad av blixten. FIFA-domaren Karl-Erik Nilsson föll för den filmningen och pekade på straffpunkten.

Skådespeleri eller ej. Domaren har som bekant ingen betänketid. Vukcevic sköt själv straffen i nät via målvakten Mats Svenssons hand i första halvlekens slutsekunder.

"Milles" straffmål var samtidigt ett historiskt sådant - Degerfors 900:e allsvenska mål genom tiderna.

Så i den 76:e minuten fick Henrik Berger bollen och snurrade, fem meter utanför straffområdet, runt och utan den minsta sats klippte han till bollen, som for rätt upp i krysset bakom en överraskad Mats Svensson. Den läckra "struten" avgjorde definitivt matchen.

Matchens lirare var annars Vujadin Stanoikovic i DIF:s försvar. Men även Micke Öhrman och Jonas Granath skötte sig bra i sina mittbackspositioner.

Så till returmötet i Landskrona den 22 augusti 1994. Ett vulkanutbrott av gammalt gott märke!  Ja, nog mullrade den berömda Degerfors-vulkanen när DIF vände 0-1 i halvtid till seger med 3-1 i "sexpoängsmatchen" mot Landskrona BoIS på Landskrona idrottsplats.

- Jag är stolt och mycket lycklig, konstaterade DIF-tränaren Erik Hamrén efter matchen. 

För Degerfors IF nätade Dan Fröberg, Milenko Vukcevic samt Ulf "Mål-Otto" Ottosson. Publiksiffran uppgick till drygt 2500 åskådare.

"Mille" var planens dominant. Ivan Djuric gjorde kanske sin bästa match för säsongen som vänsterback och hela försvarsblocket imponerade. Även Sebastian Henriksson får toppbetyg på mittfältet och inhopparen Andreas Andersson visade än en gång att han är en framtidsman av stort format.

Om man så kollar slutställningen när det gäller Fotbollsallsvenskan 1994 så finner man att Landskrona BoIS och BK Häcken flyttades ner till division 1 1995. Degerfors IF kom på en hedrande åttonde plats i allsvenskan.

"Mille" har fällts - domaren blåser för straff! Uppretade Landskronaspelare menar på att "Mille" filmat till sig straffen.

För 20 år sedan hette Degerfors IF:s tränare Erik Hamrén!

 

Skriv utE-post

Sponsorer

Aldrig ensam med oss

Annons
Adidas
Avis
Bio
Ctv
Degerforsbyggen
Degerforsenergi
Degerforskommun
Degerforsstadsnat
Kalrskogatidning
Kronhallen
Kuriren
Mhe
Wafab
Draka
Laboratorium
Maint
Saab
Bravida
Braxelsson
Cityradio
Deform
Dero
Gardfeldts
Hsb
Johanssonsbygg
Resebolaget
Scana
Sqs
Swedbank
Uniflex
Vanerbuss
Allson
Svea
Coop
Palm
Kd
Enfini
Rexel
Nobeli
IT & R
Docero
Cambrex
Agen
KRMAB
Intersport
Husbilslandet
Smarteyes
Bergs måleri
Emperi
Allstar
Hebab
Karlskoga energi
Nordicpaper
annons

 

0586-846 40

Måndag till Torsdag: 09:00 - 16:00
Fredag: 09:00 - 13:00

Copyright © 2016 Degerfors IF. Alla rättigheter reserverade.

 

Degerfors IF - Aldrig ensam med oss!