Senaste nytt

 • Motståndarkoll: Helsingborgs IF

  Läs mer

 • Stefan Jacobsson om Värnamomatchen

  Läs mer

 • Sent mål gav DIF säsongens första förlust

  Läs mer

 • Intervju: Sebastian Ohlsson

  Läs mer

 • Stefan Jacobsson om Falkenbergmatchen

  Läs mer

Ett klassiskt vulkanutbrott mot Hammarby för nära 50 år sedan.

Lundmark

Söndagen den 29 augusti 1965 tog Degerfors IF två värdefulla poäng i mötet med Hammarby. En bottenstrid i allsvenskan som slutade med 2-1 (0-0) till Rödvitt. Detta sedan backen Sven Augustsson med ett jätteskott gett värmlänningarna ledningen med 1-0.

Hammarby hade satt in "Nacka" Skoglund på vy-platsen och Gösta Lundell som högerhalv. "Nacka" innebar knappast någon förstärkning. Han är alldeles för dålig "grovjobbare" för att vara en bra lagspelare.

Ett envist regn började falla timmen före matchen och pågick under hela speltiden. Resultatet 2-1 till Degerfors IF måste anses rättvist. Hemmalaget skapade de mest tillspetsade situationerna och Sven Lindberg i hammarbymålet fick verkligen göra skäl för gaget denna eftermiddag. Och med intuition, snabb reaktionsförmåga och med lite tur klarade han flera bollar som verkade givna mål. Han stred som ett lejon - men förgäves.

Lindbergs kolleger i det bakre försvaret hade det rätt svårt ibland. Vb Arne Larsson fick inte något grepp på snabbe degerforsyttern Leif "Kuling" Aronsson. Också DIF:s andre ytter, Willy Johansson, slank lättvindigt fram på sin kant.

Bäst i "Bajen" var hi Karl Evert "Ya" Skoglund och vi Tom Turesson som också blev målskytt. Centern Bernt Lif kom ingenstans denna afton i det blöta underlaget.

DIF:s sista utpost, Hans "Osten" Pettersson i målet, skötte sig oklanderligt liksom backarna Willy Sträng och Sven Augustsson. Den sistnämnde blev som ovan framgått t. o. m. målskytt. I anfallet var Jan Aronsson och Tord Grip tongivande men Anders Asplunds vassa skott och Leif Aronssons snabba rusher hörde också till godbitarna i hemmaanfallet.

DIF hade det mesta av spelet och målchanserna men fick inte utdelning förrän i 50:e spelminuten efter en dubbelhörna. En boll från ena kortlinjen hamnade hos backen Sven Augustsson, som från ca 30 meters håll fick till ett jätteskott som letade sig in i nättaket.

Det gav Degerfors nytt hopp om förnyat allsvenskt kontrakt och i 77:e minuten fick man utdelning på sin offensiv genom ett nytt mål, denna gång av vi Jan Aronsson. Men "Bajen" svarade omgående och reducerade till 2-1. Målskytt Tom Turesson.

"Bajen" spelade ingalunda som ett nedflyttningslag och som alltid trillade Hammarby boll prydligt på planen.

Målvakten Sven Lindberg ansågs av hammarbyledarna ha räddat laget från ett stort nederlag och det ska understrykas att han gjorde en jättematch. Han uträttade ett jättearbete mellan stolparna och fick med jämna mellanrum förlänga fingrarna för att tippa fräsande projektiler till hörna.

Hammarby stuvade om laget oupphörligt under matchens gång, men hela tiden roterade det mest kring Karl-Evert "Ya" Skoglund som för det mesta var högerinner.

Brodern "Nacka" längst ut till vänster kom ingenstans på sin kant men bjöd ändå på några fina dribblingar. Men det framgick helt klart att "Nackas" karriär var på nedgång. Han gjorde inte mycket väsen av sig.

Publiksiffran uppgick till 5.799 personer.

När så den allsvenska serien var färdigspelad på hösten -64 så var det bara att konstatera att Hammarby och Sundsvall fick lämna finrummet. Degerfors IF klarade sig kvar med ett nödrop. 16 poäng räckte till en 10:e plats och fortsatt spel i Allsvenskan.

 

Glada målgörare i matchen mot Hammarby IF. Jan Aronsson och Sven Augustsson. Tack vare segern mot "Bajen" fick brukslaget lite arbetsro och avstånd till övriga avstigningskandidater i den allsvenska bottenstriden.

Här kan man verkligen tala om ett klassiskt vulkanutbrott.

Bertil Bloms härliga karikatyr som visar Degerfors IF:s trupp 1964 samt styrelsemedlemmar. Ni som var med på den här tiden känner säkert igen de flesta på bilden.

Skriv utE-post

Sponsorer

Aldrig ensam med oss

Annons
Adidas
Avis
Bio
Ctv
Degerforsbyggen
Degerforsenergi
Degerforskommun
Degerforsstadsnat
Kalrskogatidning
Kronhallen
Kuriren
Mhe
Wafab
Draka
Laboratorium
Maint
Saab
Bravida
Braxelsson
Cityradio
Deform
Dero
Gardfeldts
Hsb
Johanssonsbygg
Resebolaget
Scana
Sqs
Swedbank
Uniflex
Vanerbuss
Allson
Svea
Coop
Palm
Kd
Enfini
Rexel
Nobeli
IT & R
Docero
Cambrex
Agen
KRMAB
Intersport
Husbilslandet
Smarteyes
Bergs måleri
Emperi
Allstar
Hebab
Karlskoga energi
Nordicpaper
annons

 

0586-846 40

Måndag till Torsdag: 09:00 - 16:00
Fredag: 09:00 - 13:00

Copyright © 2016 Degerfors IF. Alla rättigheter reserverade.

 

Degerfors IF - Aldrig ensam med oss!