4-1 i premiären: ”De briljerar ju”

En offensiv trio, ett gediget lagarbete och massor av mål färgade Degerfors premiäromgång i superettan 2020. Rödvitt besegrade IK Brage med hela 4-1.

– Jag är jättenöjd, såklart. Det var längesedan jag såg Degerfors IF vara så här bra över 90 minuter. Inte minst mot ett så här bra lag, det enda laget som rubbat oss i år (Brage besegrade Degerfors med 5-2 i en träningsmatch i februari). Vi gjorde det helt perfekt, säger Andreas Holmberg som tillsammans med Tobias Solberg för första gången i tävlingssammanhang ledde DIF som huvudtränare.

Vad var det som fungerade?

– Allting. Framförallt såg vi hungrigare ut än vad Brage gjorde. Vi vann fler närkamper och sprang mer. Sedan är det klart att vårt anfallsspel med Edvardsen, Dahlström och Bertilsson… de briljerar ju. Försvarsspelet var också fläckfritt. Jag har ingenting att klaga på.

Nästan lite tråkigt, eller?

– Nästan. Jag vet inte vad vi ska jobba på nu. Nej då, idag slog allt väl ut men vi förstår att det krävs ett tufft jobb. Det ska vi försöka påminna spelarna om. På söndag är det en ny match. Då gäller det att vi lägger ner samma jobb som vi gjorde idag. Det är jätteviktigt.

Första målet kom redan efter tio minuters spel. Villiam Dahlström, nyförvärvet från FC Gute, gjorde sitt första superettanmål i karriären. Axel Lindahl såg först ut att få ett bra skottläge, men bollen gled ifrån honom lite.

– Axel fick en dålig touch. Då tog jag vara på den dåliga touchen och sköt bollen i bortre, säger Dahlström och ser sugen ut på att retfullt understryka ytterligare några gånger exakt hur dålig lagkamratens touch var.

Nästa mål kom tio minuter senare. Den här gången var det hemvändande Degerforsfavoriten Johan Bertilssons tur att stå i rampljuset.

– Det blev lite spel på vår vänsterkant. Edvardsen kom ner och jag såg att han skulle lyfta in bollen. Jag sprang in framför mål och sedan var det bara att sätta dit huvudet. Vi hade en exakt likadan sekvens på träningen i förrgår. Då satte jag den i stolpen. Men det viktigaste är att sätta den när det gäller, förklarar Bertilsson.

Tjugoåttonde minuten. 3-0. Victor Edvardsen som i vintras lämnade Karlstad för Degerfors visade prov på sin snabbhet.

– Villiam fick bollen och droppade in den. Jag kom först och kunde vika in framför försvararen. Det blev friläge och jag satte den vid första stolpen, säger Edvardsen.

Efter en mindre lyckad bakåtpassning precis i den första halvlekens slut kunde gästerna reducera genom Leonard Pllana, men den här kvällen tillhörde Degerfors IF. I den andra halvleken fick Johan Bertilsson med sig en straff som Edvardsen tryggt omvandlade till 4-1.

För Johan Bertilsson kunde återkomsten i den rödvita tröjan knappast ha blivit mycket bättre, även om en viktig del fattades:

Jag saknade publiken, men det var ändå en otrolig start. Vi måste också ge vaktmästarna en stor eloge för arbetet med den fina gräsplanen. Jag kommer inte ihåg när Stora Valla senast hade en så här fin gräsmatta. Hoppas det kan hålla i sig för det gynnar vårt spel, säger Bertilsson.

Vad säger du om samarbetet mellan dig och de andra två nyförvärven där framme?

– Ett bra samarbete och så har det egentligen varit sedan träningsmatcherna i början på året. Vi hittar varandra bra. Vi har olika egenskaper som passar väldigt bra ihop och som gör att vi kan såra motståndarna på många olika sätt. Backlinjerna ska få jobba hårt när de möter oss.

Den betydligt mer oprövade Villiam Dahlström hade anledning att vara lyrisk efter sin debut:

Fantastiskt. Det var precis vad man hoppades på. Jag tror att jag gjorde mål med min första bolltouch. Det är väldigt skönt, mer kan man inte begära. Laginsatsen var så som den ska vara. Vi gjorde fyra mål och släppte inte till mycket alls. Vi bjöd Brage på ett mål men hade råd med det idag.

Även om du varit i klubben länge är det, med anledning av coronakrisen, först nu du fått spela tävlingsmatch på den här nivån. Hur kändes det?

– Jag var lite mer spänd än vad jag brukar, men samtidigt visste jag att jag har varit här i ett halvår och tränat. Våra träningar och träningsmatcher har varit väldigt bra. Idag var det bara att göra det man är bra på.

Redan på söndag väntar alltså nästa serieomgång. Västerås SK på bortaplan.

Hur går man vidare från en sådan här start? Det var nästan lite för bra för att vara sant.

Victor Edvardsen:

Om jag hade fått den frågan när jag var yngre är svaret att jag skulle ha svävat iväg, men på den här nivån går det inte att göra det på samma sätt. Man får vara glad och nöjd…

Här ger Villiam Dahlström upp sina försök att kväva ett skrattanfall som lockas fram av Edvardsens plötsliga och mycket okaraktäristiska präktighet. Edvardsen förstår poängen men fortsätter ändå:

– … glad nu under kvällen. Sedan är det bara att blicka fram mot nästa match. Det låter tråkigt men så är det.

– Politiskt korrekt om inte annat, inflikar Villiam Dahlström.

Startelva och byten:

Ismael Diawara

Gustav Granath – Oliver Ekroth (kapten) – Sebastian Ohlsson

Erik Lindell – Adam Carlén – Christos Gravius – Axel Lindahl

Johan Bertilsson – Victor Edvardsen

Villiam Dahlström

71 minuter: Marcus Astvald ersatte Johan Bertilsson och Jacob Ortmark ersatte Christos Gravius.

79 minuter: José Segura Bonilla ersatte Villiam Dahlström.

85 minuter: Daniel Janevski ersatte Victor Edvardsen och Emil Portén ersatte Axel Lindahl.